Activiteiten

01-10-2018 > 20-12-2019

Opleiding: Algemene informatie mbt Postgraduaat Neurologische Zorg

Details

13-09-2019 > 20-01-2020

Opleiding: Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Arteveldehogeschool

Details

03-10-2019 > 19-12-2019

Opleiding: Postgraduaat Neurologische Zorg - voorgezette opleiding Beroertezorg
ism Vives Brugge

Details

14-11-2019

Studienamiddag: Technologische innovatie in de neurochirurgie

Details

12-09-2019 > 17-10-2019

Opleiding: Parkinsonzorg

Details

22-09-2020 > 23-02-2021

Opleiding: Postgraduaat neurologische zorg - voorgezette opleiding neurologische zorg
ism Hogeschool Odisee

Details

04-02-2020 > 23-06-2020

Opleiding: Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Odisee

Details

Overzicht van onze opleidingen

Basisopleiding Neurologische Zorg

ism Arteveldehogeschool

 

In academiejaar 2019-2020 organiseert Arteveldehogeschool de basisopleiding en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Basisopleiding neurologische zorg (semester 1)*

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.

In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen.

 

Praktische informatie

 

 

Wanneer vinden de lessen plaats?

 • Basisopleiding neurologische zorg: vrijdagen 13 september en 27 september 2019, 11 oktober 2019, 25 oktober 2019, 15 november 2019, 29 november 2019, 13 december 2019,  en examen op .... (datum nog niet gekend)

Wat is de kostprijs om deel te nemen?

 • Volledige opleiding (20 studiepunten): 1500 euro
 • Basisopleiding neurologische zorg (10 studiepunten): 750 euro
 • Vervolgopleiding neurochirurgie (10 studiepunten): 750 euro
   

Hoe kan ik inschrijven?

Maximum 40 kandidaten worden toegelaten tot de opleiding. Zodra het maximaal aantal cursisten bereikt is, kom je op de wachtlijst.

 • Stap 1: online registratie
  Vanaf 15 mei kan je via deze link online registreren voor de basisopleiding neurologische zorg.
   
 • Stap 2: toe te sturen documenten
  Op het einde van de online registratie kan je de gevraagde documenten als bijlagen opladen: een kopie van je laatst behaalde diploma, een kopie van je identiteitskaart en een recente kleurenpasfoto. Je kan deze documenten ook mailen naar marleen.huys@arteveldehs.be.
   
 • Stap 3: betaling
  Van zodra jouw registratie volledig is en we alle documenten (zie stap 2) ontvangen hebben, zal je via mail een betalingsuitnodiging krijgen en via de post de logingegevens en een studentenkaart ontvangen.
  De login heb je nodig om via het digitaal secretariaat de betaling online te kunnen uitvoeren. Daar kan je de keuze maken tussen zelf betalen of via factuur, indien de werkgever de betaling zal doen of indien je gebruik zal maken van de KMO-portefeuille.

Je inschrijving is pas definitief nadat we de gevraagde documenten en de betaling van het inschrijvingsgeld ontvangen hebben.
 

Betaald educatief verlof, KMO-portefeuille, opleidingscheques

Jaarlijks wordt betaald educatief verlof aangevraagd voor deze opleiding. De kandidaten informeren zich bij hun werkgever of ze hierop aanspraak kunnen maken.

Als ondernemer kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille om je opleiding te betalen. Het erkenningsnummer van de Arteveldehogeschool is DVO 101978.
Ontdek de werking van een KMO-portefeuille.

Alleen cursisten in een loopbaanbegeleidingstraject bij de VDAB kunnen een deel van de opleiding met opleidingscheques betalen.
 

Kan ik uitschrijven?

Wanneer je uitschrijft vóór de start van de postgraduaatopleiding, wordt 10% van het inschrijvingsgeld als administratieve kost gefactureerd. Eenmaal de opleiding van start gegaan is, wordt er geen terugbetaling gedaan.


Periode: 13-09-2019 > 20-01-2020

Details

Parkinsonzorg

 

 

Omschrijving

Deze gespecialiseerde opleiding voor verpleegkundigen, logopedisten, diëtisten, kinesisten, ergotherapeuten en (neuro)psychologen bestaat uit een gemeenschappelijke deel van 4 lesdagen gevolgd door 2 beroepsspecifieke lesdagen. Tijdens de laatste gemeenschappelijke dag wordt de verworven kennis getoetst aan de hand van een multiple choice examen en het ter plaatsen uitwerken van een interdisciplinaire casus.

Door het aanbieden van opleidingen voor verschillende zorgverleners, trachten we de kennis en vaardigheden omtrent de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme te vergroten. Hierbij wordt er sterk de nadruk gelegd op de interdisciplinaire samenwerking die noodzakelijk is om de optimale zorg te bieden. Daarom bestaat elke opleiding uit een aantal gemeenschappelijke dagen, aangevuld met beroepspecifieke dagen.
 

Wanneer 

 • Gemeenschappelijke opleidingsdagen: donderdag 12,19 & 26 september 2019 en 17 oktober 2019
 • Beroepsspecifieke opleidingsdagen: donderdag 03 & 10 oktober 2019

 
Waar

 

Vormingscentrum Guislain,
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent

Kostprijs inschrijving

Inschrijvingsgeld: € 600 (lunch inbegrepen)
te storten op het rekeningnummer van
 Parkinson Zorgwijzer Vlaanderen VZW
IBAN BE06 7370 3559 6922 - BIC KREDBEBB

Alle info en inschrijven via: http://www.parkinsonzorgwijzervlaanderen.be/opleidingen/Periode: 12-09-2019 > 17-10-2019

Details

Algemene informatie mbt Postgraduaat Neurologische Zorg

 

Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor tal van aandoeningen aan het centraal en perifeer zenuwstelsel. Vrijwel iedereen krijgt in z’n leven te maken met een neurologische aandoening, al is het in de directe omgeving. De impact van een leven met een neurologische aandoening is echter groot.

Vermits de vele gezichten van de neuroverpleegkunde is het onmogelijk om tijdens de opleiding verpleegkunde studenten volledig voor te bereiden op de zorg voor alle patiënten met een neurologische aandoening. Gezien de complexiteit hebben deze patiënten nood aan bekwame en competente zorgverleners, niet enkel verpleegkundigen. Zorg voor patiënten met een neurologische aandoening vraagt nog meer dan elders in de gezondheidszorg een zeer uitgebalanceerde interdisciplinaire aanpak.

 

In het kader van levenslang leren stelt de Belgische Vereniging voor Neuroverpleegkundigen (BVNV) daarom het postgraduaat Neurologische Zorg voor.

Dit postgraduaat is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen de BVNV, de Belgian Stroke Council en vier Vlaamse hogescholen: Artevelde hogeschool, Odisee hogeschool, University College Leuven- Limburg  en katholieke hogeschool Vives.
 

Het postgraduaat richt zich in de eerste plaats op neuroverpleegkundigen, maar biedt zeker ook een meerwaarde voor andere paramedici. Bovendien zijn de huidige opleidingen neurologische zorg en neurovasculaire of beroertezorg geïntegreerd in het postgraduaat. Verder vind je maar liefst twee nieuwe modules: de voortgezette opleiding neurologische zorg en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Terwijl in de verschillende modules van het postgraduaat de patiënt en z’n omgeving centraal staan, stelt de organisatie van het postgraduaat de zorgverlener zelf centraal.
 

Wij vinden het belangrijk dat elke verpleegkundige of paramedicus toegang heeft tot elke module van het postgraduaat zonder urenlange verplaatsingen en zonder al te veel te moeten surfen naar aanbod en inhouden.

De samenwerking tussen de BVNV en de hogescholen garandeert daarom niet alleen een uitstekende kwaliteit van opleiding, maar ook een totaalaanbod waaruit jij gericht kan selecteren welke opleiding het beste bij jou past.

 

Op deze manier hopen we, samen met jou, de kwaliteit van zorg voor neurologische patiënten te verbeteren. Als clinical leader weet je vast wel hoe kwetsbaar deze patiënten zijn en besef je dat een degelijke kennis onontbeerlijk is om je klinische expertise verder op te bouwen.
 

Het postgraduaat biedt je kansen om te groeien tot gespecialiseerde neuroverpleegkundige of, voor verpleegkundigen  met een academische achtergrond, tot Advanced Nurse Practitioner.

Voor elks wat wils dus!

De opleiding bestaat uit een basisvorming neurologische zorg van tien studiepunten en een voortgezette vorming van tien studiepunten. Er kan gekozen worden uit drie voortgezette opleidingen:
beroertezorg, neurologische zorg en neurochirurgische zorg. Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 studiepunten).

 

 

 

Academiejaar

2018 - 2019

Academiejaar

2019 - 2020

Najaar

2018

Voorjaar

2019

Najaar

2019

Voorjaar

2020

Basisopleiding neurologische zorg

Gent

Artvelde

Leuven

UCLL

Gent

Artevelde

Leuven
UCLL

Antwerpen

Odisee

Voortgezette opleiding beroertezorg

Brugge

Vives

Genk

UCLL

Brugge

Vives

Genk

UCLL

Voortgezette opleiding neurologische zorg

 

Brussel

Odisee

 

Antwerpen

Odisee

Voortgezette opleiding neurochirurgische zorg

 

Gent

Artevelde

Leuven

UCLL

Gent

Artevelde

 


Periode: 01-10-2018 > 20-12-2019

Details

Postgraduaat neurologische zorg - voorgezette opleiding neurologische zorg

ism Hogeschool Odisee

De neurologische aandoening is een feit: de diagnose en de behandeling zijn beslist. Maar wat betkent het om verder te leven met een neurologische aandoening? Leven met een neurologische aandoening is vaak leven met een chronische ziekte.

De interdisciplinaire aanpak van zorgverleners richt zich niet in de eerste plaats op de ziekte zelf (welke vaak de medische focus is, zoals uitgelegd in de basismodule neurologische zorg), maar op het leven zelf met een chronische aandoening die voor elke patiênt verschillend is.
Wanneer we de patiënt centraal stellen, betekent dit dat alle zorgverleners hun handelen afstemmen op de behoeften en de mogelijkheden van de patiênt en zijn omgeving. Hiervoor bestaan verschillende evidence- based therapeutische kaders.

In deze module staat niet de verpleegkundige als expert aan het woord, maar delen therapeuten zoals kinesisten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen hun kennis en ervaring zodat verpleegkundigen en andere professionals deze kaders mee kunnen integreren in hun dagelijkse zorg, zonder therapeutisch doel. Wel vanuit een visie op geïntegreerde zorg.

Deze module richt zich dan ook tot alle zorgprofessionals die dagelijks de zorg opnemen voor patiënten met een neurolische aandoening in ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra, thuiszorg of zelfs thuis als mantelzorger.

 

 

Programma

Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 studiepunten). Om een voortgezette opleiding aan te vatten, dien je  met succes de basisopleiding afgewerkt te hebben.

Aanbod Odisee hogeschool

2020 - 2021: voortgezette opleiding neurologische zorg
theorie: 74cu

Data: 2020: 22/09, 6/10, 20/10, 10/11, 24/11, 15/12 
          2021: 12/01; 26/01, 9/02 en 23/02
Uren: telkens van 9u - 17u
Stage: 7u - data worden tijdens de opleiding vastgelegd

Locatie:  theorie en examen: Odisee, Campus Brussel
Prijs: 700 euro, syllabi en catering inbegrepen

website: www.odisee.be/permanente-vorming
 


Periode: 22-09-2020 > 23-02-2021

Locatie: Theorie en examen: Odisee, Campus Brussel

Details

Postgraduaat Neurologische Zorg - voorgezette opleiding Beroertezorg

ism Vives Brugge

 

De deskundigheid van de verpleegkundigen en paramedici die in contact komen met beroerte patiënten te vergroten. De verpleegkundige is de spil in het verzorgingsnetwerk dat rond een beroerte patiënt  is opgebouwd.
 

Dit verzorgingsnetwerk bestaat uit deskundigen zoals artsen (neuroloog en huisarts), verpleegkundigen (thuiszorg), kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, sociaal verpleegkundigen of maatschappelijk werkers en psychologen als uit ervaringsdeskundigen die de familie en naasten zijn van de patiënt. Om die zorg te coördineren, behoeften en wensen van de patiënt in kaart te brengen is er kennis van zake nodig.
 

Deze cursus bevat naast de nodige medische bagage ook heel veel praktijkgerichte aanpak. In het kader van het nieuwe ‘Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan de zorgprogramma's "beroertezorg" moeten voldoen om erkend te worden’ (in voege sinds 08.08.2014) zal dergelijke opleiding/bijscholing zeker nodig zijn om op een beroertezorgafdeling te mogen functioneren.
 

De opleiding beroertezorg maakt deel uit van de postgraduaatsopleiding van 20 studiepunten neurologische zorg. De module omvat 10 studiepunten.

Klemtonen van de opleiding

De opleiding bestaat uit 10 lesdagen waarin zowel theoretische als praktische elementen aan bod komen:

 • Beroertezorg: een algemene opleiding waarbij de anatomie, de  pathofysiologie, diagnose, klinische studies, symptomatologie, behandeling zowel medisch als paramedisch, begeleiding van patiënten en familie door de verschillende stadia van de ziekte, verdieping in de preventie van complicaties zoals slikstoornissen, communicatieproblemen, valpreventie besproken wordt.
 • Een praktische opleiding waarbij het management van de multidisciplinaire behandeling in de verschillende settings wordt besproken
 • Een praktische opleiding waarbij via casussen de theorie wordt toegepast
 • Een gastcollege door een internationaal befaamde specialist in Stroke
 • Het congres van de Belgian Stroke Council  - 30/11/2019

Evaluatie van de cursus:

 • De evaluatie van de cursus bestaat uit twee delen:
 1. Het schrijven en verdedigen van een paper.
  Deze heeft als doel de opgedane kennis toe te passen in de praktijk.
 2. Schriftelijk examen

Doelgroep

Verpleegkundigen en paramedici, ergotherapeuten, kinesisten, logopedisten, neuropsychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers die de opleiding neurologische zorg gevolgd hebben of bijzonder geïnteresseerd zijn in de beroertezorg of werkzaam op een afdeling neurologie, stroke unit of ICU.

Data

Opleiding bestaat uit 10 lesdagen:  (elke lesdag start om 8.30u en eindigt om 17u (muv BSC-congres))
3, 4, 23 en 24 oktober 2019
21, 22 en 30 (BSC congres) november 2019

5, 6 en 19 december 2019

schriftelijk examen voorzien 13 januari 2020 (voormiddag)
paper voorstelling voorzien 13 maart 2020 (namiddag)

Prijs

€ 780 (incl. koffiepauze en digitale syllabi)
Inbegrepen:
• BSC congres
Educatief verlof werd aangevraagd.

 

Locatie

VIVES Brugge Xaverianenstraat
Xaverianenstraat 10
8200 Brugge

 

Meer info 

Website: www.vives.be

Heb je vragen? Ik help je graag verder! 
Michiel Nemegeer
+ 32 50 30 51 87
mail mij


 


Periode: 03-10-2019 > 19-12-2019

Details

Basisopleiding Neurologische Zorg

ism Odisee

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.
In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen

data en uren: 4 en 18 februari, 3, 17 en 31 maart, 21 april, 5 en 19 mei, 9 juni 2020 telkens van 13u30-20u30
Locatie: UZ Antwerpen
Prijs: 700 euro

 

Website: www.odisee.be
 


Periode: 04-02-2020 > 23-06-2020

Locatie: UZ Antwerpen

Details